Dag 4 - 27 okt - Reisverslag uit Galibi, Suriname van Marc Boom - WaarBenJij.nu Dag 4 - 27 okt - Reisverslag uit Galibi, Suriname van Marc Boom - WaarBenJij.nu

Dag 4 - 27 okt

Door: Marc van den Boom

Blijf op de hoogte en volg Marc

27 Oktober 2013 | Suriname, Galibi

Om 7.00 uur besluiten we er maar uit tte gaan. Het wordt al warm en we horen al geruime tijd mensen uit de groep die al op het strandje zijn gaan zitten. Gewoon voor ons verblijf. Amper 2 meter en weer 10 meter is de rivier al. We voelen hier ons echt Robinson Crusoe. De broer van Jef is bakker en heeft voor verse puntbroodjes gezorgd waarvan hij al om 02.00 uur moest opstaan om te gaan bakken. Lekker ontbijtje op de veranda. Als toetje worden er Pompelmoezen geserveerd die ik nog nooit heb gezien zo groot. Ik hou niet van Grapefruit maar dit is heerlijk. Na het ontbijt gaan we de boot in en varen we weer naar Frans Guyana. We worden door het buiswater kletsnat maar dat geeft niet want het is verkwikkend in de warmte. Het eerste dorpje wonen maar een paar 100 bewoners en het ziet er ook desolaat uit. Jeff haalt ergens een literfles met een vruchtendrabje waar ze hier veel van drinken en graag dronken van worden. Een dorpsbewoner half gekleed in een gevechtspak maakt een onverstaanbare indruk . Spreekt Frans en Surinaams en Nederlands en is een beetje dronken. Het resultaat is dat ik er geen reet van begrijp. Ik heb er geen idee van dat het zondagmorgen is en de klok in Nederland een uur is verzet. Niemand die da hier interesseert. Nadat iedereen wat geproefd heeft en weer en weer is de fles toch leeg. We gaan de steiger weer af en vertrekken met de boot naar een tweede dorpje . Eigenlijk is er niet veel te zien maar we willen een bak koffie en dat lukt. Daarna gaan er een paar zwemmen, ver gaat een dorpswandeling maken en is na 7 minuten ermee klaar. Ik blijf natuurlijk hangen in dat restaurant achtig verblijf. Langzaam kuieren we weer naar de waterkant en varen we terug naar ons verblijf. Het is heerlijk midden op de rivier. We zien hier geen enkel diersoort. Zelfs de vogels laten het afweten. Eenmaal terug rond 13.30 uur gaan we lunchen. Een warme maaltijd met veel vis. Daarna houden we siësta in ligstoelen op het strand. Harry en ik hadden gevraagd of we om 16..00 de bar open konden krijgen voor een biertje. Rond 16.00 uur is de zon wat gezakt en maken we een dorps wandeling. Leuk hoe de gemeenschapszin hier is ontwikkeld. Kinderen spelen hier nog met niets. We zien mooie planten. De lokale dierentuin. Een oude man met 5 apen 2 schildpadden een uil en 2 neusberen. De anaconda is een week eerder ontsnapt. Prompt gaat een aap op mijn schouder zitten maar is te snel voor Veer om het te fotograferen. We komen bij het radiostation dat al drie weken niet heeft kunnen zenden omdat de diesel van de generator op is. Een groepje grotere kinderen is aan het volleyballen. Overigens is het hele dorp gebouwd op zand. We lopen weer naar het strand en vervolgen zo onze weg naar het verblijf. Op het strand vinden we dode kogelvissen. Die gooien de vissers uit hun boot omdat ze die niet durven eten. Ziet er vies uit. Weldra kunnen we eten. Bami kip en satésaus met een glas water. De kokkinnen zijn de dorpsbewoners die telkens weer lekkere maaltijden klaarmaken. Na het eten kleden we on om voor een cultuuravond. De dorpsbewoners hadden nu hun indianen kledij aan gedaan en met 5 trommels en monotoon gezang voerden een groep vrouwen de rituele dansen op. Toch wel indrukwekkend. Na een uur is het afgelopen. We gaan met zin allen nog even de bar in en drinken wat bier en wijn. Om 23.00 uur vertrekken we als laatste om naar bed te gaan.

• 30 Oktober 2013 - 15:38

Ria Muchall:

Wat leuk om te lezen. Ik weet precies hoe en wat. Moesten jullie niet mee dansen met de Indianen? En hebben ze ook nog de rituelen verteld die ze doen bij een meisje als ze ongesteld wordt? Echt verschrikkelijk. Wij sliepen in het kleine rechter gebouwtje met 3 slaapkamers en eigen waranda. Mooi uitzicht hè. Ik heb ook allemaal foto's met de dieren uit het "dierentuintje" op mijn armen. Ik ben erg benieuwd of de verdere reis ook hetzelfde is als wij hebben gedaan.
    Veel plezier.

Tags: Galibi